Dykning på Cypern (inkl M/S Zenobia)

Denna dykupplevelse innehåller 10 spännande dyk med bl.a vrakdykning på M/S Zenobia, Nemesis och Liberty. Du kommer också få göra grottdyk och nattdyk.

Upplev spännande dykning i kristalklart vatten med sikt upp till 40 meter. Du blir guidad av erfarna dykare som kommer visa dig alla gömda guldkorn, samt ha genomgång av varje dykplats på svenska. Allt för att du ska få ett så bra dyk som möjligt.

Följande dyk ingår i paketet och är uppdelade på 4-5 dagar, utifrån dina önskemål:

  • Safari (1 dyk)
  • Green Bay (1 dyk)
  • Green Bay Cave (1 dyk)
  • Night (1 dyk)
  • Cave ( 1 dyk)
  • Simple Boat (1 dyk)
  • Nemesis & Liberty Wreck (2 dyk)*
  • M/S Zenobia Wreck (2 dyk)*

* Läs mer om vrakdyken på M/S Zenobia, Nemesis & Liberty längre ner på sidan.

Pris: Beroende på hög/lågsäsong, kontakta oss för aktuella priser på era datum.


M/S Zenobia (2 dyk)

☸ Plats: Larnaca, Cypern
⚓ Djup: 16-42 meter
☝ Nivå: Advanced

Zenobia var en svensk bilfärja som sjönk i juni 1980 på sin jungfruresa från Sverige till Syrien när den kapsejsade utanför Larnaca. Det är det största skeppsbrottet i Medelhavet – 172 meter långt, 28 meter brett och 21 meter högt. Hon innehöll 135 långtradare och trailers med militärutrustning, telekommunikationssystem, luftkonditioneringssystem, leksaker och mat.

Zenobia landade på 42 meters djup. Vraket ligger med 90° slagsida på babords sida. Skrovet kan nås på 16 meter. Vid inflygning över Larnaca går det strax före landning ofta att få en glimt av vraket nere i djupet. Zenobia räknas som en av världens bästa dykplatser!

Detta kan du förvänta dig när du dyker vid Zenobia

I dag har vraket förvandlats till ett konstgjort rev som är värd till tusentals fiskarter, såsom havsabborrar, barracuda, braxen och andra, tillsammans med korall, havsanemoner och annan undervattensvegetation.

Som dykplats erbjuder Zenobia en mängd olika utmaningar för dykare, från hyfsat enkla 16 meters dyk längs styrbord sida (passar nyutbildade dykare) till mer avancerade dyk inne i fartyget på övre bildäck och extrema äventyrsdyk i fartygets undre bildäck och i hyttsektionen (passar mycket kvalificerade dykare).


Zenobia [01:00]

Alla våra dyk på Zenobia genomförs av erfarna dykguider från vår samarbetspartner Aquanaut Diving School i Protaras. Dyken genomförs ca 1 gång per vecka, vilket medför att dom har en extremt god kännedom om de dykförhållanden som råder.

Detta är ett dyk du vill ha i din loggbok!


Nemesis III & Liberty (2 dyk)

☸ Plats: Protaras, Cypern
⚓ Djup: 24-27 meter
☝ Nivå: Advanced

Liberty var det första vraket som förvandlades till ett marint hem för bland annat den lokala bläckfisken. Vraket blev snabbt en häckningsplats för bläckfisken som återkom år efter år och lade ägg i tusentals. Även muränor hittade till vraket och gjorde det till sitt hem. Andra marina liv vi ser på vraket är tonfisk, havsrudefiskar, havsaborrar, regnbågsfiskar och stora populationer av makrill som bor runt vraket.

Nemesis var det andra vraket som sänktes i Protaras och Ayia Napa-området. Vraket sänktes i december 2013 framför en stor publik som hade samlat för att se skeppet sjunka. Nemesis ligger på 24m vatten och är 25m långt och 6m brett. Vraket sänktes under kontrollerade former och står upprätt på havsbotten. Innan hon skänktes skars ett hål i vraket och en av motorerna lämnades. I och med detta går det bra att simma genom vraket, vilket gör Nemesis till ett mycket populärt vrak.

Dessa två dyk är en perfekt kombination och uppvärmning inför ditt dyk på Zenobia.